3 maja 2013

Spaghetti z klopsikami

Kto oglądał 'Zakochanego kundla" ten wie o co chodzi. Pyszne, aromatyczne spaghetti z klopsikami. Inspiracja- magazyn Food & Wine.




Składniki:

  • 2 kromki białego pieczywa tostowego, pokruszone na kawałki, bez skórek
  • 1/4 szklanki mleka
  • 500g mięsa mielonego - użyłam wołowo-wieprzowego
  • 2 łyżki startego sera np.: parmezanu
  • 3 ząbki czosnku, drobno posiekane
  • 2  łyżki świeżo siekanej bazylii
  • 1 łyżeczka świeżo siekanego oregano
  • 1 puszka krojonych pomidorów
  • 1/4 szklanki oliwy z oliwek
  • 1/2 papryczki chilli - drobno posiekanej, bez pestek
  • 1 płaska łyżeczka soli
  • 1/4 łyżeczki pieprzu
  • 1 łyżeczka cukru
  • 200g makaronu spaghetti
Rozgrzej piekarnik do 220C. Do dużej miski włóż kawałki chleba i zalej mlekiem. Odstaw na 5 minut do momentu aż całe mleko zostanie wchłonięte przez pieczywo. Dodaj do miski mięso mielone, ser, połowę posiekanego czosnku, 1 łyżkę siekanej bazylii, całe posiekane oregano, 1 łyżeczkę soli, 1/4 łyżeczki pieprzu. Całość dokładnie wymieszaj. Brytfankę do pieczenia ciasta lekko natłuść oliwą. Z masy mięsnej uformuj klopsiki wielkości piłeczki pinpongowej. Uformowane klopsiki układaj na natłuszczonej blaszce. Skrop je lekko oliwą i wstaw do piekarnika na ok. 25-30 minut. 

W tym czasie możesz przygotować sos. Rozgrzej na patelni 2 łyżki oliwy. Na rozgrzaną oliwę wrzuć resztę posiekanego czosnku i posiekaną papryczkę chili. Smaż przez około 2 minuty ciągle mieszając. Po tym czasie dodaj pomidory z puszki, resztę bazylii, łyżeczkę cukru, szczyptę soli i pieprzu. Gotuj na małym ogniu przez około 20 minut, aż sos stanie się gęsty. 

Ugotuj makaron według instrukcji na opakowaniu tak aby był al'dente. Wyjmij klopsiki z piekarnika i przełóż je do sosu pomidorowego. Wymieszaj. Resztki klopsików, które przywarły do brytfanki zeskrob drewnianą łopatką i także przełóż do sosu. Trzymaj na niewielkim ogniu do momentu aż makaron będzie gotowy.

Makaron odcedź. Na talerzu ułóż makaron, skrop makaron niewielką ilością oliwy. Na makaronie ułóż klopsiki i sos. Przed podaniem możesz oprószyć tartym serem i siekanymi listkami bazylii. Smacznego!



3 komentarze:

  1. Prezentuje sie wybornie. Spaghetti w nieco innym wydaniu. Przepisy kulinarne na kuchnie italska w spolszczonym wydaniu. Jestem za :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo fajnie podane. Jestem aż głodna :)

    OdpowiedzUsuń

DRUKUJ PRZEPIS

Copyright © 2016 Babeczka piecze , Blogger