13 maja 2013

Meksykańska zupa z klopsikami


Składniki:

  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 1 czerwona cebula, drobno posiekana
  • 2 papryczki chili - bez nasion, drobno posiekane
  • 1 średnia cukinia- obrana i pokrojona w kostkę
  • 2 łyżki posiekanego świeżego oregano (lub suszonego oregano)
  • 1/2 łyżeczki kuminu
  • 1 szklanka bulionu wołowego, może być z kostki
  • 3 szklanki wody
  • 1 puszka krojonych pomidorów
  • 3/4 łyżeczki pieprzu
  • 1 1/2 łyżeczki soli
  • 500g mielonej wołowiny
  • 3 ząbki czosnku, drobno posiekane
  • 2 małe kromki pieczywa, bez skórek
  • 50 ml mleka
  • 1 puszka kukurydzy konserwowej
  • 1 łyżka soku z limetki (lub cytryny)
W dużym garnku rozgrzej oliwę. Dodaj cebulę i 1 posiekaną chili, smaż przez około 3 minuty ciągle mieszając. Dodaj cukinię, 1 łyżkę oregano i 1/4 łyżeczki kuminu. Smaż około 3 minuty. Dodaj bulion, wodę,  pomidory, 1 łyżeczkę soli i 1/2 łyżeczki pieprzu. Gotuj przez 15 minut. 

W międzyczasie wymieszaj w dużej misce zalej pokruszony chleb mlekiem, poczekaj aż pieczywo wciągnie cały płyn. Dodaj mięso mielone, czosnek, pozostałą papryczkę chili, 1/4 łyżeczki kuminu, łyżkę oregano, 1/2 łyżeczki soli, 1/4 łyżeczki pieprzu. Całość dokładnie wymieszaj z masy uformuj klopsiki.

Do gotującej się zupy dodaj kukurydzę i klopsiki. Gotuj przez około 5 minut, w tym czasie klopsiki powinny w całości ugotować się. Dodaj sok z limonki i pozostałe oregano. Smacznego!

Inspiracja: Magazyn Foof&Wine

Hola Mexico 3


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

DRUKUJ PRZEPIS

Copyright © 2016 Babeczka piecze , Blogger