Kiedy jestem w Jeff's zawsze zamawiam te skrzydełka. Lubię ich chrupkość i pikantność, którą niweluje delikatny sos z serem pleśniowym i seler. Idealnie pasują do schłodzonego piwa.
Składniki:
- 2 kg skrzydełek z kurczaka
- 1/2 łyżeczki soli
- 1 łyżeczka chilli
- 1 łyżka słodkiej papryki
- 1 łyżka czosnku granulowanego
- 1/2 łyżeczki pieprzu
Na ostry sos:
- 1 łyżka masła
- 1/2 papryczki chilli
- 3 łyżki ostrego sosu sirarcha
Na sos:
- 1 opakowanie jogurtu bałkańskiego
- 2 łyżki majonezu
- 2 ząbki czosnku
- 100 g sera z niebieską pleśnią
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- sól i pieprz do smaku
Dodatkowo do podania:
- kilka łodyg selera naciowego
Skrzydełka umyj, osusz papierowym ręcznikiem i podziel na 3 części. Ostatnia najmniejsza część skrzydełka tzw. lotka nie będzie wykorzystywana, ale możesz je zamrozić i wykorzystać później do przygotowania bulionu.
Tak przygotowane skrzydełka umieść w dużym, strunowym woreczku. Wsyp do worka wszystkie przyprawy i dobrze nim potrząsaj, tak by przyprawy dokładnie pokryły mięso. Odstaw skrzydełka na 30 minut.
Jeżeli nie masz woreczka strunowego, nie przejmuj się możesz wymieszać wszystkie przyprawy i posypać nimi skrzydełka umieszczone w misce. Dokładnie wymieszać by przyprawy pokryły mięso.
Rozgrzej piekarnik do 120C (góra-dół). Dużą blaszkę do pieczenia wyłóż papierem do pieczenie i lekko natłuść olejem. Wyłóż na blaszce skrzydełka, jedno koło drugiego. Umieść blaszce na niższym poziomie piekarnika. Piecz 30 minut.
Po tym czasie zwiększ temperaturę do 220C (góra-dół) i wstaw blaszkę na najwyższy poziom piekarnika. Piecz kolejne 40 minut.
Przygotuj dip. Wymieszaj w misce jogurt, majonez, drobno posiekany czosnek, pokruszony na malutkie kawałki ser. Dopraw do smaku sokiem z cytryny, solą i pieprzem.
Łodygi selera umyj, osusz. Odetnij ok 2 cm od strony korzenia. Żeby seler był bardziej soczysty i chrupiący trzeba usunąć włókna. Wyglądają jak białe nitki, które zobaczysz u góry łodygi selera, przy samym brzegu. Należy złapać za nie nożem i pociągnąć wzdłuż łodygi. Tka przygotowany seler pokrój w cienkie słupki.
Na patelni rozpuść masło, dodaj posiekaną papryczkę chili i sos sirarcha. Wymieszaj do połączenia się składników. Upieczone skrzydełka zamocz w sosie. Od Ciebie zależy jak bardzo pikantne mają być skrzydełka. Jeżeli nie lubisz bardzo pikantnych, pomiń ten krok.
Skrzydełka podawaj z selerem i dipem. Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz