22 kwietnia 2018

Skrzydełka jak z Jeff'sa


Kiedy jestem w Jeff's zawsze zamawiam te skrzydełka. Lubię ich chrupkość i pikantność, którą niweluje delikatny sos z serem pleśniowym i seler. Idealnie pasują do schłodzonego piwa. 



Składniki:

  • 2 kg skrzydełek z kurczaka
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka chilli
  • 1 łyżka słodkiej papryki
  • 1 łyżka czosnku granulowanego
  • 1/2 łyżeczki pieprzu
Na ostry sos:
  • 1 łyżka masła
  • 1/2 papryczki chilli
  • 3 łyżki ostrego sosu sirarcha
Na sos:
  • 1 opakowanie jogurtu bałkańskiego
  • 2 łyżki majonezu
  • 2 ząbki czosnku
  • 100 g sera z niebieską pleśnią
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • sól i pieprz do smaku
Dodatkowo do podania:
  • kilka łodyg selera naciowego
Skrzydełka umyj, osusz papierowym ręcznikiem i podziel na 3 części. Ostatnia najmniejsza część skrzydełka tzw. lotka nie będzie wykorzystywana, ale możesz je zamrozić i wykorzystać później do przygotowania bulionu.

Tak przygotowane skrzydełka umieść w dużym, strunowym woreczku. Wsyp do worka wszystkie przyprawy i dobrze nim potrząsaj, tak by przyprawy dokładnie pokryły mięso. Odstaw skrzydełka na 30 minut.

Jeżeli nie masz woreczka strunowego, nie przejmuj się możesz wymieszać wszystkie przyprawy i posypać nimi skrzydełka umieszczone w misce. Dokładnie wymieszać by przyprawy pokryły mięso.

Rozgrzej piekarnik do 120C (góra-dół). Dużą blaszkę do pieczenia wyłóż papierem do pieczenie i lekko natłuść olejem. Wyłóż na blaszce skrzydełka, jedno koło drugiego. Umieść blaszce na niższym poziomie piekarnika. Piecz 30 minut.

Po tym czasie zwiększ temperaturę do 220C (góra-dół) i wstaw blaszkę na najwyższy poziom piekarnika. Piecz kolejne 40 minut.

Przygotuj dip. Wymieszaj w misce jogurt, majonez, drobno posiekany czosnek, pokruszony na malutkie kawałki ser. Dopraw do smaku sokiem z cytryny, solą i pieprzem.

Łodygi selera umyj, osusz. Odetnij ok 2 cm od strony korzenia. Żeby seler był bardziej soczysty i chrupiący trzeba usunąć włókna. Wyglądają jak białe nitki, które zobaczysz u góry łodygi selera, przy samym brzegu. Należy złapać za nie nożem i pociągnąć wzdłuż łodygi. Tka przygotowany seler pokrój w cienkie słupki.

Na patelni rozpuść masło, dodaj posiekaną papryczkę chili i sos sirarcha. Wymieszaj do połączenia się składników. Upieczone skrzydełka zamocz w sosie. Od Ciebie zależy jak bardzo pikantne mają być skrzydełka. Jeżeli nie lubisz bardzo pikantnych, pomiń ten krok.

Skrzydełka podawaj z selerem i dipem. Smacznego!



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

DRUKUJ PRZEPIS

Copyright © 2016 Babeczka piecze , Blogger