9 maja 2018

Wątróbka po tajsku

Nie wiem jak wy ale ja bardzo lubię wątróbkę. Dlatego lubię z nią eksperymentować i próbować nowych sposobów jej przyrządzania. Bardzo mi smakuję podsmażona i flambirowana wiśniówką albo wódką porzeczkową. Dzisiejszy przepis to wątróbka po tajsku. Z dodatkiem czosnku, imbiru, papryczki chili i kolendry. Wychodzi pysznie. Zasmakuje nawet największym przeciwnikom wątróbki.



Składniki:
  • 400 g wątróbki z kurczaka
  • 2-3 ząbki czosnku
  • kawałek świeżego imbiru - ok 2 cm
  • 1 papryczka chili
  • sok z 1/2 limonki
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżka ostrego sosu sirarcha (można pominąć)
  • świeża kolendra
  • sól i pieprz
Czosnek, chili oraz imbir drobno posiekaj. Wątróbkę dopraw do smaku solą i pieprzem.
Masło roztop na patelni. Dodaj posiekany czosnek, chili i imbir. Podsmaż, ciągle mieszając przez około 2 minuty. 

Dodaj sos sirarcha i dokładnie wymieszaj.
Do tak powstałego sosu dodaj wątróbkę.
Smaż na  średnim ogniu przez około 3-4 minuty z każdej strony.

Wątróbkę najlepiej smażyć po przykryciem, ponieważ może mocno pryskać.

Przed podaniem posyp kawałkami chili i listkami kolendry, skrop sokiem z limonki. Smacznego!

1 komentarz:

  1. Ja zawsze jadłem wątróbkę w klasycznym wydaniu z cebulką, więc chętnie spróbuję :)

    OdpowiedzUsuń

DRUKUJ PRZEPIS

Copyright © 2016 Babeczka piecze , Blogger