Składniki (na tortownice o średnicy 22cm):
- 2 gorzkie czekolady (70% kakao)
- 1 kostka masła
- 4 jajka
- 1 szklanka cukru trzcinowego
- 1 i 1/2 szklanki maki pszennej
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
- 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/4 łyżeczki soli
- 1 łyżeczka cynamonu
- kilka dojrzałych śliwek węgierek
Piekarnik rozgrzej do temperatury 180C. Tortownice natłuść masłem i odstaw.
Śliwki umyj, przekrój na pół i wypestkuj. Oprósz cynamonem i wymieszaj. Ułóż na dnie tortownicy.
Czekoladę i masło roztop w kąpieli wodnej.
Jajka ubij z cukrem na puszysta masę. Do masy jajecznej dodaj make, ekstrakt waniliowy, proszek do pieczenie, sol. Mieszając dodaj powoli roztopianą czekoladę i masło. Mieszaj do całkowitego połączenia się. Masa powinna być dość zbita.
Wlej masę do tortownicy. Piecz przez 45-50 minut. Po tym czasie sprawdź patyczkiem czy ciasto jest upieczone. W razie potrzeby wydłuż czas pieczenia o 5 minut.
Po upieczeniu przełóż ciasto na talerz. Smacznego!
U nas pogoda ładna, ale brownie i tak by zjadła :)
OdpowiedzUsuń