Szukaj na tym blogu

Drukuj

19 września 2016

Brownie ze śliwkami

Na taki pochmurny dzień, jak dzisiejszy - najlepszym lekarstwem jest gorące, pachnące brownie ze śliwkami i cynamonem.



Składniki (na tortownice o średnicy 22cm):
  • 2 gorzkie czekolady (70% kakao)
  • 1 kostka masła
  • 4 jajka
  • 1 szklanka cukru trzcinowego
  • 1 i 1/2 szklanki maki pszennej
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/4 łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • kilka dojrzałych śliwek węgierek
Piekarnik rozgrzej do temperatury 180C. Tortownice natłuść masłem i odstaw.

Śliwki umyj, przekrój na pół i wypestkuj. Oprósz cynamonem i wymieszaj. Ułóż na dnie tortownicy.

Czekoladę i masło roztop w kąpieli wodnej.

Jajka ubij z cukrem na puszysta masę. Do masy jajecznej dodaj make, ekstrakt waniliowy, proszek do pieczenie, sol. Mieszając dodaj powoli roztopianą czekoladę i masło.  Mieszaj do całkowitego połączenia się. Masa powinna być dość zbita.

Wlej masę do tortownicy. Piecz przez 45-50 minut. Po tym czasie sprawdź patyczkiem czy ciasto jest upieczone. W razie potrzeby wydłuż czas pieczenia o 5 minut.

Po upieczeniu przełóż ciasto na talerz. Smacznego!


1 komentarz:

  1. U nas pogoda ładna, ale brownie i tak by zjadła :)

    OdpowiedzUsuń