Ta tarta nie tylko dobrze smakuje, ale m również piękny zielony kolor.
Składniki:
Na kruche ciasto:
- 1 szklanka mąki pszennej
- 1/4 łyżeczki soli
- 1/2 kostki masła
- 2 łyżki sezamu
- 2-3 łyżki zimnej wody
Na nadzienie:
- 1 opakowanie śmietankowego serka do smarowania
- 3 jajka
- 1/2 szklanki mleka
- 1 łyżka pesto z bazylii
- 2 ząbki czosnku
- 1 cebulka dymka, posiekana
- 1 łyżeczka chrzanu
- 1 kula sera mozzarella
- 2 garści liści świeżego szpinaku
- 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej
- sól i pieprz
Rozgrzej piekarnik do 200C. Formę do tarty natłuść masłem lub oliwą.
Wszystkie składniki na ciasto zagnieć, najlepiej przy pomocy robota lub melaksera.
Rozwałkuj ciasto i wyłóż nim formę. Nakłuj w kilku miejscach widelcem. Piecz przez około 15 minut.
Gdy ciasto się piecze przygotuj nadzienie. Wrzuć do blendera/melaksera serek, jajka i mleko. Zblenduj na gładko. Dodaj pesto, czosnek, posiekaną dymkę, chrzan, podzielony na kawałki ser, szpinak, gałkę muszkatołową, sól i pieprz. Zblenduj do uzyskania zielonej jednolitej masy.
Wyjmij spod z piekarnika. Zredukuj temperaturę piekarnika do 180C. Wylej na przestudzone ciasto masę szpinakową. Piecz przez 30 minut do momentu ścięcia się masy. Serwuj na gorącą. Smacznego!
fajna tarta i ten kolor.... niesamowicie zielony :)
OdpowiedzUsuń