Szukaj na tym blogu

Drukuj

22 sierpnia 2016

Zielona tarta szpinakowa


Ta tarta nie tylko dobrze smakuje, ale m również piękny zielony kolor.



Składniki:

Na kruche ciasto:

  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 1/4 łyżeczki soli
  • 1/2 kostki masła
  • 2 łyżki sezamu
  • 2-3 łyżki zimnej wody
Na nadzienie:
  • 1 opakowanie śmietankowego serka do smarowania
  • 3 jajka
  • 1/2 szklanki mleka
  • 1 łyżka pesto z bazylii
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 cebulka dymka, posiekana
  • 1 łyżeczka chrzanu
  • 1 kula sera mozzarella
  • 2 garści liści świeżego szpinaku
  • 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej
  • sól i pieprz

Rozgrzej piekarnik do 200C. Formę do tarty natłuść masłem lub oliwą.

Wszystkie składniki na ciasto zagnieć, najlepiej przy pomocy robota lub melaksera.
Rozwałkuj ciasto i wyłóż nim formę. Nakłuj w kilku miejscach widelcem. Piecz przez około 15 minut.

Gdy ciasto się piecze przygotuj nadzienie. Wrzuć do blendera/melaksera serek, jajka i mleko. Zblenduj na gładko. Dodaj pesto, czosnek, posiekaną dymkę, chrzan, podzielony na kawałki ser, szpinak, gałkę muszkatołową, sól i pieprz. Zblenduj do uzyskania zielonej jednolitej masy.

Wyjmij spod z piekarnika. Zredukuj temperaturę piekarnika do 180C.  Wylej na przestudzone ciasto masę szpinakową. Piecz przez 30 minut do momentu ścięcia się masy. Serwuj na gorącą. Smacznego!







1 komentarz: