Składniki:
Na kruche ciasto:
- 3/4 szklanki mąki (150g)
- 75g masła, pokrojonego na kawałki
- 1/2 łyżeczki soli
- 1/4 szklanki wody
- 2 szczypty świeżo mielonego pieprzu.
Wszystkie składniki ciasta zagnieć. Ciasto owiń w folię spożywczą i włóż do lodówki.
Na nadzienie:
- 3-4 duże ziemniaki
- 200 g twarogu z ziołami
- 2-3 łyżki posiekanego, świeżego rozmarynu
- 1/2 szklanki mleka
- 1/2 szklanki tartego żółtego sera
- 1 łyżeczka sóli
- 1/2 łyżeczki pieprzu
Rozgrzej piekarnik do 220C. W dużej misce wymieszaj twarożek, rozmaryn, mleko, sól, pieprz. Mieszaj do całkowitego połączenia składników. Możesz użyć miksera-będzie łatwiej.
Ziemniaki obierz i pokrój w cienkie plasterki. Dodaj ziemniaki do serowego sosu i dokładnie wymieszaj.
Formę do tarty natłuść masłem. Wyjmij ciasto z lodówki, rozwałkuj i wyłóż nim formę.
Na cieście rozłóż równomiernie ziemniaki. Posyp wierzch tartym serem.
Piecz przez 40 - 45 minut. Podawaj na gorąco lub zimno.
ja za to ziemniaki uwielbiam i chętnie bym taka tartę zjadła :)
OdpowiedzUsuńjaka smaczna! pycha!
OdpowiedzUsuń