9 sierpnia 2016

Tarta z ziemniakami,twarożkiem i rozmarynem

Nie przepadam za ziemniakami. No chyba ze są w postaci frytek :) Albo są to młode ziemniaczki z koperkiem. Mniam. Ta tarta to idealna alternatywa dla tradycyjnych ziemniaków. Dobrze smakuje sama ale również jako dodatek do dania głównego.



Składniki:

Na kruche ciasto:

  • 3/4 szklanki mąki (150g)
  • 75g masła, pokrojonego na kawałki
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1/4 szklanki wody
  • 2 szczypty świeżo mielonego pieprzu.
Wszystkie składniki ciasta zagnieć. Ciasto owiń w folię spożywczą i włóż do lodówki.

Na nadzienie:
  • 3-4 duże ziemniaki
  • 200 g twarogu z ziołami
  • 2-3 łyżki posiekanego, świeżego rozmarynu
  • 1/2 szklanki mleka
  • 1/2 szklanki tartego żółtego sera
  • 1 łyżeczka sóli
  • 1/2 łyżeczki pieprzu
Rozgrzej piekarnik do 220C. W dużej misce wymieszaj twarożek, rozmaryn, mleko, sól, pieprz. Mieszaj do całkowitego połączenia składników. Możesz użyć miksera-będzie łatwiej.

Ziemniaki obierz i pokrój w cienkie plasterki. Dodaj ziemniaki do serowego sosu i dokładnie wymieszaj. 

Formę do tarty natłuść masłem. Wyjmij ciasto z lodówki, rozwałkuj i wyłóż nim formę. 
Na cieście rozłóż równomiernie ziemniaki. Posyp wierzch tartym serem.

Piecz przez 40 - 45 minut. Podawaj na gorąco lub zimno.


2 komentarze:

  1. ja za to ziemniaki uwielbiam i chętnie bym taka tartę zjadła :)

    OdpowiedzUsuń

DRUKUJ PRZEPIS

Copyright © 2016 Babeczka piecze , Blogger