Szukaj na tym blogu

Drukuj

18 lipca 2015

Pad Thai z krewetkami

Jedno z moich ulubionych dań. Zdrowe, proste w przygotowaniu i nie wymagające dużej pracy. Same plusy. Zachęcam do wypróbowania. Posmakuje nawet przeciwnikom krewetek.

Składniki:

  • opakowanie makaronu ryżowego (250 g)
  • garść orzeszków ziemnych, prażonych nie solonych
  • 3 jajka
  • kawałek imbiru ( o boku 2cm na 2 cm)
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 papryczka chilli
  • 4 łyżki oleju sezamowego 
  • 300-400 g krewetek tygrysich (mogą być mrożone)
  • 3 łyżki cukru brązowego
  • 3 łyżki jasnego sosu sojowego
  • 5 łyżek sosu rybnego
  • sok z 1/2 cytryny
  • 1 łyżka przecieru pomidorowego
  • 1 puszka groszku
  • 1 mała puszka kiełków fasoli
  • 1 natka pietruszki

Jajka rozbij i rozkłóć, przygotuj z nich omlet. Odstaw na bok.

Makaron przygotuj według instrukcji na opakowaniu. Odcedź i odstaw.

Imbir, czosnek i papryczkę chilli drobno posiekaj. Rozgrzej olej sezamowy w woku (lub na dużej patelni). Podsmaż imbir, czosnek i chilli przez 4 minuty, ciągle mieszając.

Dodaj oczyszczone krewetki, cukier, sos sojowy, sos rybny, przecier pomidorowy i sok z cytryny. Smaż całość na średnim ogniu przez 5 minut, od czasu do czasu mieszając.

Pokrój omlet w cienkie paski. Dodaj do krewetek makaron, omlet, posiekane orzeszki ziemne, odcedzony groszek i kiełki fasolki oraz posiekaną natkę pietruszki. Dokładnie wymieszaj. Podawaj na gorąco. Smacznego!




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz