Składniki:
- opakowanie makaronu ryżowego (250 g)
- garść orzeszków ziemnych, prażonych nie solonych
- 3 jajka
- kawałek imbiru ( o boku 2cm na 2 cm)
- 3 ząbki czosnku
- 1 papryczka chilli
- 4 łyżki oleju sezamowego
- 300-400 g krewetek tygrysich (mogą być mrożone)
- 3 łyżki cukru brązowego
- 3 łyżki jasnego sosu sojowego
- 5 łyżek sosu rybnego
- sok z 1/2 cytryny
- 1 łyżka przecieru pomidorowego
- 1 puszka groszku
- 1 mała puszka kiełków fasoli
- 1 natka pietruszki
Makaron przygotuj według instrukcji na opakowaniu. Odcedź i odstaw.
Imbir, czosnek i papryczkę chilli drobno posiekaj. Rozgrzej olej sezamowy w woku (lub na dużej patelni). Podsmaż imbir, czosnek i chilli przez 4 minuty, ciągle mieszając.
Dodaj oczyszczone krewetki, cukier, sos sojowy, sos rybny, przecier pomidorowy i sok z cytryny. Smaż całość na średnim ogniu przez 5 minut, od czasu do czasu mieszając.
Pokrój omlet w cienkie paski. Dodaj do krewetek makaron, omlet, posiekane orzeszki ziemne, odcedzony groszek i kiełki fasolki oraz posiekaną natkę pietruszki. Dokładnie wymieszaj. Podawaj na gorąco. Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz