Szukaj na tym blogu

Drukuj

21 maja 2015

Proste ciasto z rabarbarem




Składniki (na formę o boku 25x25 cm):
  • 200 g masła (niecała kostka)
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii (lub cukru waniliowego)
  • 3 jajka
  • 1/3 szklanki mleka
  • 1 i 1/2 szklanki mąki
  • 3 łyżki skrobi ziemniaczanej
  • 1 łyżka proszku do pieczenia
  • 300 g rabarbaru
  • cukier puder do oprószenia
Rozgrzej piekarnik do 180C. Formę wyłóż papierem do pieczenia. Rabarbar umyj, obierz zewnętrzne włókna, pokrój na 1 cm kawałki.

Masło roztop w rondlu i odstaw. Do miski wsyp cukier, dodaj ekstrakt waniliowy i jajka. Ubijaj na dużych obrotach przez ok. 2 minuty. Następnie dodaj mleko, przesianą mąkę, skrobię ziemniaczaną i proszek do pieczenia. Zmniejsz obroty i wymieszaj do całkowitego połączenia się składników. Ciągle mieszając wlej powoli masło. 

Wyrobione ciasto przelej do form. Na wierzchu rozłóż równomiernie rabarbar. Piecz w piekarniku przez ok 50-60 minut, do tzw. suchego patyczka. Przed podaniem oprósz cukrem pudrem. Smacznego!

Rabarbarowa rewolucja

1 komentarz: