Składniki (na formę o boku 25x25 cm):
- 200 g masła (niecała kostka)
- 3/4 szklanki cukru
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii (lub cukru waniliowego)
- 3 jajka
- 1/3 szklanki mleka
- 1 i 1/2 szklanki mąki
- 3 łyżki skrobi ziemniaczanej
- 1 łyżka proszku do pieczenia
- 300 g rabarbaru
- cukier puder do oprószenia
Rozgrzej piekarnik do 180C. Formę wyłóż papierem do pieczenia. Rabarbar umyj, obierz zewnętrzne włókna, pokrój na 1 cm kawałki.
Masło roztop w rondlu i odstaw. Do miski wsyp cukier, dodaj ekstrakt waniliowy i jajka. Ubijaj na dużych obrotach przez ok. 2 minuty. Następnie dodaj mleko, przesianą mąkę, skrobię ziemniaczaną i proszek do pieczenia. Zmniejsz obroty i wymieszaj do całkowitego połączenia się składników. Ciągle mieszając wlej powoli masło.
A zdjęcie nie weszło !!!!
OdpowiedzUsuń