Szukaj na tym blogu

Drukuj

17 maja 2015

Grillowana wieprzowina z soczewicą i szparagami

Dziś pomysł na szybki i lekki obiad. Zachęcam do wypróbowania.



Składniki:
  • 250 g wieprzowiny (użyłam polędwicy)
  • 1 szklanka soczewicy (użyłam takiej z puszki)
  • 1/2 pęczka zielonych szparagów
  • ok 12 pomidorków koktajlowych
  • 1/2 niedużej czerwonej cebuli
  • 1 ząbek czosnku, drobno posiekany
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżka drobno posiekanego koperku
  • 1 łyżka drobno posiekanego szczypiorku
  • 1 łyżeczka ostrej papryki
  • 1 łyżka octu
  • 1 łyżeczka masła
  • sól i pieprz
Wieprzowinę pokrój w cienkie paski, umieść w misce. Dodaj łyżkę oliwy i octu, łyżeczkę chilli i dopraw solą i pieprzem. Dokładnie wymieszaj i odstaw ma kilka minut.

Pomidory przekrój na pół, umieść w dużej misce. Dodaj odsączoną i opłukaną pod wodą soczewicę. Dodaj pokrojoną w cienkie piórka cebulę, posiekany szczypiorek, koperek i czosnek.

Patelnię grillową lekko natłuść i rozgrzej. Smaż wieprzowinę przez kilka minut, ciągle mieszając. Odstaw wieprzowinę na bok. 

Szparagi umyj, osusz, usuń zdrewniałe końcówki. Oprósz solą i pieprzem. Grilluj na tej samej patelni co wieprzowinę. Grilluj z każdej strony, aż szparagi staną się miękkie (około 10 minut). Pod koniec grillowania dodaj masło.

Do misko przełóż grillowaną wieprzowinę oraz pokrojone na mniejsze kawałki szparagi. Dodaj sok z cytryny, 1 łyżkę oliwy, wymieszaj i dopraw do smaku solą i pieprzem. Smacznego!

Szparagowe<3Love

1 komentarz: