Składniki na sos bolognese:
- 250 g mielonej wołowiny
- 250 g mielonej wieprzowiny
- 75 g boczku
- 1 duża marchewka, pokrojona w drobną kostkę
- 1 duża cebula, pokrojona w drobną kostkę
- 1 łodyga selera naciowego, pokrojonego w drobną kostkę
- 2 ząbki czosnku, drobno posiekane
- 150 ml wytrawnego czerwonego wina
- 2 łyżki przecieru pomidorowego
- 400 g krojonych pomidorów z puszki
- 2 liście laurowe
- 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej
- 1-2 łyżeczki suszonego oregano
- garść liści bazylii, drobno posiekanych
- sól i pieprz
Dodatkowo:
- 200 g ugotowanego zgodnie z instrukcją na opakowaniu makaronu spaghetti
- 1/4 szklanki tartego sera np.: parmezan, pecorino
Rozgrzej patelnię. Boczek pokrój w kostkę i wrzuć na rozgrzaną patelnię. Smaż przez około 5 minut, aż z boczku wytopi się tłuszcz i stanie się złoty.
Dodaj do boczku pokrojoną cebulę, marchewkę,seler, czosnek i liście laurowe. Całość oprósz solą i pieprzem. Smaż, ciągle mieszając przez 15 minut.
Dodaj mięso mielone, szczyptę soli i pieprzu, gałkę muszkatołową. Rozdrobnij mięso na małe kawałki i wymieszaj z warzywami. Smaż całość do momentu aż mięso się zetnie.
Dodaj wino. Doprowadź do wrzenia i gotuj na wysokim ogniu przez 5 minut. W tym czasie z wina wyparuje w całość alkohol.
Dodaj przecier pomidorowy, pomidory z puszki. Gotuj na niewielkim ogniu przez około godzinę. Na koniec dopraw do smaku solą i pieprzem oraz dodaj oregano i bazylię. Serwuj z makaronem oraz tartym serem. Sos bolognese najlepiej smakuje na drugi dzień kiedy wszystkie smaki się przegryzą. Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz