17 lutego 2015

Spaghetti bolognese




Składniki na sos bolognese:

  • 250 g mielonej wołowiny
  • 250 g mielonej wieprzowiny
  • 75 g boczku
  • 1 duża marchewka, pokrojona w drobną kostkę
  • 1 duża cebula, pokrojona w drobną kostkę
  • 1 łodyga selera naciowego, pokrojonego w drobną kostkę
  • 2 ząbki czosnku, drobno posiekane
  • 150 ml wytrawnego czerwonego wina
  • 2 łyżki przecieru pomidorowego
  • 400 g krojonych pomidorów z puszki
  • 2 liście laurowe
  • 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej
  • 1-2 łyżeczki suszonego oregano
  • garść liści bazylii, drobno posiekanych
  • sól i pieprz
Dodatkowo:
  • 200 g ugotowanego zgodnie z instrukcją na opakowaniu makaronu spaghetti
  • 1/4 szklanki tartego sera np.: parmezan, pecorino
Rozgrzej patelnię. Boczek pokrój w kostkę i wrzuć na rozgrzaną patelnię. Smaż przez około 5 minut, aż z boczku wytopi się tłuszcz i stanie się złoty. 

Dodaj do boczku pokrojoną cebulę, marchewkę,seler, czosnek i liście laurowe. Całość oprósz solą i pieprzem. Smaż, ciągle mieszając przez 15 minut.

Dodaj mięso mielone, szczyptę soli i pieprzu, gałkę muszkatołową. Rozdrobnij mięso na małe kawałki i wymieszaj z warzywami. Smaż całość do momentu aż mięso się zetnie.

Dodaj wino. Doprowadź do wrzenia i gotuj na wysokim ogniu przez 5 minut. W tym czasie z wina wyparuje w całość alkohol.

Dodaj przecier pomidorowy, pomidory z puszki. Gotuj na niewielkim ogniu przez około godzinę. Na koniec dopraw do smaku solą i pieprzem oraz dodaj oregano i bazylię. Serwuj z makaronem oraz tartym serem. Sos bolognese najlepiej smakuje na drugi dzień kiedy wszystkie smaki się przegryzą. Smacznego!



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

DRUKUJ PRZEPIS

Copyright © 2016 Babeczka piecze , Blogger