Szukaj na tym blogu

Drukuj

16 listopada 2014

Chlebek bananowy (ciasto bananowe)

Przepis jest banalnie prosty. Składników potrzeba nie wiele. A efekt spektakularny. Nie można przestać jeść. Zdecydowanie chlebek bananowy stał się moim ulubionym, szybkim ciastem.
Wypróbujcie na pewno się nie zawiedziecie.



Składniki (na formę keksówkę):

  • 3-4 dojrzałe banany (z czerniejącą skórką)
  • 140g masła, roztopionego
  • 1/2 szklanki cukru
  • 2 jajka
  • 1 i 1/2 szklanki mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego (lub kilka kropel olejku waniliowego)

W dużym naczyniu wymieszaj roztopione masło z rozgniecionymi bananami. Dodaj cukier, jajka, ekstrakt waniliowy. Na końcu dodaj mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Dokładnie wymieszaj.

Ciasto przełóż do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz przez godzinę w piekarniku nagrzanym do 170°C.

2 komentarze:

  1. Pięknie wyrósł ten chlebek. Z masłem orzechowym-to musi być świetna para ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Masło orzechowe... Super pomysł, wypróbuję niebawem :)

      Usuń