14 października 2014

Maczany w piwie, opiekany kalafior

Prosty i zaskakująco dobry. Smakuje jako dodatek do dania głównego lub jako przekąska, np. do filmu.


Składniki:
  • 1 główka kalafiora
  • 1 szklanka mąki
  • 1 łyżka cebuli suszonej
  • 1 łyżka czosnku granulowanego
  • 1 łyżka słodkiej papryki
  • 1/2 łyżeczki ostrej papryki
  • 1/4 łyżeczki soli
  • 1/4 łyżeczki pieprzu
  • 1 szklanka piwa
  • olej do smażenia
Ugotuj kalafior w osolonej wodzie ( 1 płaska łyżka soli na 1 litr wody), ale tak aby był lekko twardy (nie rozpadał się, około 8 minut od momentu zagotowania wody). Ugotowany odcedź i podziel na mniejsze kawałki.

W misce wymieszaj mąkę, cebulę, czosnek, papryki, sól i pieprz. Przelej piwo do szklanki. Na patelni rozgrzej oliwę, około 1/4 szklanki. Zanurzaj kawałki kalafiora w piwie, następnie obtaczaj w mące z przyprawami i kładź na rozgrzanej oliwie. Smaż z każdej strony, do momentu aż "panierka" stanie się złota. Po usmażeniu odsącz na papierowym ręczniku.

Inspiracja: Nadia G

3 komentarze:

  1. Ale fajny sposób na nową odmianę kalafiora ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. fajny przepis:) tym bardziej, że lubię kalafior :)

    OdpowiedzUsuń
  3. ps. udawadnianie, że nie jestem automatem i jeszcze zatwierdzanie komentarzy czy to nie za dużo?

    OdpowiedzUsuń

DRUKUJ PRZEPIS

Copyright © 2016 Babeczka piecze , Blogger