Składniki:
- 1 główka kalafiora
- 1 szklanka mąki
- 1 łyżka cebuli suszonej
- 1 łyżka czosnku granulowanego
- 1 łyżka słodkiej papryki
- 1/2 łyżeczki ostrej papryki
- 1/4 łyżeczki soli
- 1/4 łyżeczki pieprzu
- 1 szklanka piwa
- olej do smażenia
Ugotuj kalafior w osolonej wodzie ( 1 płaska łyżka soli na 1 litr wody), ale tak aby był lekko twardy (nie rozpadał się, około 8 minut od momentu zagotowania wody). Ugotowany odcedź i podziel na mniejsze kawałki.
W misce wymieszaj mąkę, cebulę, czosnek, papryki, sól i pieprz. Przelej piwo do szklanki. Na patelni rozgrzej oliwę, około 1/4 szklanki. Zanurzaj kawałki kalafiora w piwie, następnie obtaczaj w mące z przyprawami i kładź na rozgrzanej oliwie. Smaż z każdej strony, do momentu aż "panierka" stanie się złota. Po usmażeniu odsącz na papierowym ręczniku.
Inspiracja: Nadia G
Inspiracja: Nadia G
Ale fajny sposób na nową odmianę kalafiora ;)
OdpowiedzUsuńfajny przepis:) tym bardziej, że lubię kalafior :)
OdpowiedzUsuńps. udawadnianie, że nie jestem automatem i jeszcze zatwierdzanie komentarzy czy to nie za dużo?
OdpowiedzUsuń