Grillowany łosoś w zupełnie nowej odsłonie.
Składniki (dla 4 osób)
- 2 łyżki majonezu
- 1 łyżka sok z cytryny
- 1 łyżeczka siekanego koperku
- 2 łyżeczki ostrej papryki
- 2 łyżki skórki startej z cytryny
- 1 łyżka miodu
- filet z łososia norweskiego - 500g
- 1 łyżka oliwy
- 1/2 opakowania mixu sałat z rukolą
- 4 tortille
- sól i pieprz
Salsa:
- 1 jabłko, obrane i pokrojone w drobną kostkę
- 1/2 zielonego ogórka, obranego i pokrojonego w kostkę
- 1/2 czerwonej cebuli, drobno posiekanej
- 1/2 czerwonej papryki, drobno pokrojonej
- 1 łyżka soku z cytryny
- 1 łyżeczka miodu
- 1 łyżeczka sosu sojowego
Wszystkie składniki salsy umieść w misce i dokładnie wymieszaj.
W małej miseczce wymieszaj majonez z sokiem z cytryny i koperkiem.
W drugiej misce wymieszaj skórkę z cytryny, ostrą paprykę i miód. Filet z łososia oprósz natłuść oliwą z oliwek, oprósz solą i pieprzem a następnie równomiernie rozsmaruj na nim mieszaninę ze skórki cytrynowej, papryki i miodu. Rozgrzej patelnię do grillowania (lub grill, jeżeli grillujesz na świeżym powietrzu). Umieść na patelni/grillu filet z łososia. Grilluj łososia na średnim ogniu, przez około 4 minuty na każdej stronie. W międzyczasie podgrzej w mikrofalócwe lub na grillu tortille. Rozłóż na tortillach sałatę, podziel ugrillowany filet na kawałki i umieść na sałacie. Dodaj po kilka łyżeczek salsy. Na wierzchu umieść odrobinę majonezu cytrynowo-koperkowego. Zwiń tortille i serwuj. Smacznego!
przez Ciebie mam okropnego smaka na tortillę!! ale przynajmniej mam pomysł na jutrzejszy obiad! :)
OdpowiedzUsuńżyczę smacznego!
UsuńMozna sie poczestowac? :)
OdpowiedzUsuń