26 czerwca 2014

Czekoladowe babeczki z kremem truskawkowym



Składniki na 12 babeczek:

  • 150 g masła
  • 110 g cukru
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego lub kilka kropli aromatu waniliowego
  • 2 jajka
  • 200 g maki pszennej
  • 25 g kakao w proszku
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 8 łyżek mleka
  • 55 g startej gorzkiej czekolady
Na krem maślany:
  • 200 g serka kremowego (np.: philadelphia, almette śmietankowe, turek, pątnica)
  • 100 g masła
  • 600 g cukru pudru
  • 5 truskawek drobno posiekanych
Dodatkowo - 12 truskawek do dekoracji

Rozgrzej piekarnik do temperatury 180C. Umieść w formie na babeczki papierowe papilotki. Ubij masło mikserem na gładką masą. Dodawaj stopniowo cukier i ekstrakt waniliowy, aż otrzymasz kremową konsystencję. Dodawaj po jednym jajku, nie przerywając ubijania. Przesiej mąkę, kakao w proszku i proszek do pieczenia. Dodawaj je do masy na zmianę z mlekiem. Połącz dokładnie wszystkie składniki. Na koniec dosyp starta czekoladę i dokładnie wymieszaj łyżką.

Nałóż masę do foremki i piecz babeczki około 25-30 minut lub do momentu "suchego patyczka". Odstaw babeczki do wystygnięcia. 

Aby przygotować truskawkowy krem utrzyj w misce serek kremowy i masło z cukrem pudrem mikserem ustawionym na niskie obroty. Dodaj do masy drobno pokrojone truskawki. Dokładnie wymieszaj. Nałóż krem łyżką do rękawa z dużą końcówką. Wyciśnij świderek na wierzchu każdej babeczki i udekoruj truskawką. Smacznego!

1 komentarz:

  1. Pyszne, i słodko wyglądają :) Pozdrawiam, gingerbreath.blox.pl

    OdpowiedzUsuń

DRUKUJ PRZEPIS

Copyright © 2016 Babeczka piecze i gotuje , Blogger