Miały być
grillowane warzywa ale stwierdziłam, że łatwiej będzie nadziać warzywa na
wykałaczki i upiec je w piekarniku. Mniej pracy a efekt podobny. Idealne jako
dodatek do dań z mięsem lub jako samodzielne danie.
Składniki:
- 1 cukinia
- 1 bakłażan
- 1 czerwona papryka
- 1 duża biała cebula
- 1 duża czerwona cebula
- 3 ząbki czosnku, drobno posiekane
- 1 papryczka chilli, drobno posiekana
- 2-3 łyżki oliwy
- 1-2 łyżeczki ziół prowansalskich
- 1 łyżeczka oregano
- Sól i pieprz
Na sos:
·
100g serka
topionego
·
50g
niebieskiego sera pleśniowiego
·
3-4 łyżki
jogurtu greckiego
·
1 ząbek
czosnku
·
kilka
listków pietruszki
·
Sól i pieprz
Cukinię i
bakłażana pokrój w plasterki o grubości ok 1 cm. Paprykę pokroj w większe
kostki. Cebule pokrój w ćwiartki. Wszystkie warzywa umieść w dużej misce, skrop
oliwą, dodaj czosnek i papryczkę, przyprawy oraz sól i pieprz. Całość dokładnie
wymieszaj. Nabijaj napirzemiennie warzywa na szpilkach do szaszłyków. Rozgrzej
piekarnik do 180C. Ułóż szaszłyki na wyłożonej folią aluminiową blaszce. Piecz
około 20-25 minut. Podawaj z sosem.
Serek
topiony podgrzej w mikrofalówce. Dodaj, jogurt, pokruszony ser plesniowy,
czosnek, pietruszkę, sól i pieprz. Całość dokładnie wymieszaj. Smacznego!
Ooo tak! To coś dla takiego roślinożercy i miłośnika sera jak ja ;)
OdpowiedzUsuń