Szukaj na tym blogu

Drukuj

9 kwietnia 2014

Szaszłyki warzywne z sosem z sera pleśniowego

Miały być grillowane warzywa ale stwierdziłam, że łatwiej będzie nadziać warzywa na wykałaczki i upiec je w piekarniku. Mniej pracy a efekt podobny. Idealne jako dodatek do dań z mięsem lub jako samodzielne danie.




Składniki:
  • 1 cukinia
  • 1 bakłażan
  • 1 czerwona papryka
  • 1 duża biała cebula
  • 1 duża czerwona cebula
  • 3 ząbki czosnku, drobno posiekane
  • 1 papryczka chilli, drobno posiekana
  • 2-3 łyżki oliwy
  • 1-2 łyżeczki ziół prowansalskich
  • 1 łyżeczka oregano
  • Sól i pieprz
Na sos:
·         100g serka topionego
·         50g niebieskiego sera pleśniowiego
·         3-4 łyżki jogurtu greckiego
·         1 ząbek czosnku
·         kilka listków pietruszki
·         Sól i pieprz
Cukinię i bakłażana pokrój w plasterki o grubości ok 1 cm. Paprykę pokroj w większe kostki. Cebule pokrój w ćwiartki. Wszystkie warzywa umieść w dużej misce, skrop oliwą, dodaj czosnek i papryczkę, przyprawy oraz sól i pieprz. Całość dokładnie wymieszaj. Nabijaj napirzemiennie warzywa na szpilkach do szaszłyków. Rozgrzej piekarnik do 180C. Ułóż szaszłyki na wyłożonej folią aluminiową blaszce. Piecz około 20-25 minut. Podawaj z sosem.
Serek topiony podgrzej w mikrofalówce. Dodaj, jogurt, pokruszony ser plesniowy, czosnek, pietruszkę, sól i pieprz. Całość dokładnie wymieszaj. Smacznego!




1 komentarz:

  1. Ooo tak! To coś dla takiego roślinożercy i miłośnika sera jak ja ;)

    OdpowiedzUsuń