Szukaj na tym blogu

Drukuj

8 czerwca 2015

Klopsiki z serem feta i sosem tzatziki

Klopsiki nie wymagają dużo pracy. W 30 minut można wyczarować pyszny obiad.



Składniki:
  • 500 g mięsa mielonego wołowo-wieprzowego
  • natka pietruszki - tylko liście
  • 2 ząbki czosnku
  • 1/2 średniej cebuli
  • 1 papryczka chilli
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka czerwonej papryki
  • 1 łyżeczka suszonego cząbru
  • 1/2 łyżeczki pieprzu
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżka bułki tartej
  • opakowanie sera feta - Arla Apetina snack z zielonymi oliwkami 100g
Na sos tzatziki:
  • opakowanie małego jogurtu naturalnego
  • 1 łyżka majonezu
  • 1/2 ogórka, obranego i bez pestek
  • 1 natka koperku - bez gałązek
  • 2 ząbki czosnku
  • sól i pieprz

Rozgrzej piekarnik do 180C. Blachę do pieczenie wyłóż papierem dopieczenia.

Pietruszkę, czosnek, cebulę i papryczkę chilli drobno posiekaj. W misce wymieszaj mięso z posiekanymi wcześniej składnikami. Dodaj jajko, czerwoną paprykę, cząber, pieprz, sól i bułkę tartą. Całość dokładnie wymieszaj. Z powstałej masy uformuj klopsiki, każdego faszeruj kostką sera feta.
Klopsiki ułóż na wyłożonej papierem formie. Piecz w piekarniku przez około 15 minut.

Gdy klopsiki się pieką przygotuj sos tzatziki. Do blendera włóż ogórek, koperek i czosnek. Zblenduj na drobne kawałki. Dodaj jogurt i majonez. Dopraw do smaku solą i pieprzem. Dokładnie wymieszaj.

Gotowe klopsiki podawaj z tzatzikami oraz ulubioną sałatką. Ja swoją zrobiłam z warzyw, które znalazłam w lodowce: ogórka, pomidora, papryki, cebuli, oliwek, szczypiorku i rzodkiewek. Dodałam do sałatki resztę sera feta i zalewę, która posłużyła mi za dressing. Smacznego!


30 minut z Apetiną



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz