Składniki:
- 500 g mięsa mielonego wołowo-wieprzowego
- natka pietruszki - tylko liście
- 2 ząbki czosnku
- 1/2 średniej cebuli
- 1 papryczka chilli
- 1 jajko
- 1 łyżeczka czerwonej papryki
- 1 łyżeczka suszonego cząbru
- 1/2 łyżeczki pieprzu
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżka bułki tartej
- opakowanie sera feta - Arla Apetina snack z zielonymi oliwkami 100g
Na sos tzatziki:
- opakowanie małego jogurtu naturalnego
- 1 łyżka majonezu
- 1/2 ogórka, obranego i bez pestek
- 1 natka koperku - bez gałązek
- 2 ząbki czosnku
- sól i pieprz
Rozgrzej piekarnik do 180C. Blachę do pieczenie wyłóż papierem dopieczenia.
Pietruszkę, czosnek, cebulę i papryczkę chilli drobno posiekaj. W misce wymieszaj mięso z posiekanymi wcześniej składnikami. Dodaj jajko, czerwoną paprykę, cząber, pieprz, sól i bułkę tartą. Całość dokładnie wymieszaj. Z powstałej masy uformuj klopsiki, każdego faszeruj kostką sera feta.
Klopsiki ułóż na wyłożonej papierem formie. Piecz w piekarniku przez około 15 minut.
Gdy klopsiki się pieką przygotuj sos tzatziki. Do blendera włóż ogórek, koperek i czosnek. Zblenduj na drobne kawałki. Dodaj jogurt i majonez. Dopraw do smaku solą i pieprzem. Dokładnie wymieszaj.
Gotowe klopsiki podawaj z tzatzikami oraz ulubioną sałatką. Ja swoją zrobiłam z warzyw, które znalazłam w lodowce: ogórka, pomidora, papryki, cebuli, oliwek, szczypiorku i rzodkiewek. Dodałam do sałatki resztę sera feta i zalewę, która posłużyła mi za dressing. Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz