1 marca 2015

Sernik japoński

Bardzo delikatny i puszysty, przypomina połączenie babki i sernika. Rozpływa się w ustach i jest przepyszny. Przepis pochodzi z tej strony: https://www.youtube.com/watch?v=yPe67tnxNjo
Możecie tam również podejrzeć jak robić sernik krok po kroku.




Składniki (na tortownice o średnicy 22cm):
  • 250 kremowego serka (użyłam Piątnicy)
  • 1/2 szklanki mleka
  • 5 dużych jajek o temperaturze pokojowej
  • 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia wymieszana z 1/4 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1/4 szklanki cukru + 1/4 szklanki cukru
  • 1/4 kostki masła o temperaturze pokojowej
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1/4 szklanki mąki
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżki skrobi ziemniaczanej
Przed przystąpieniem do pieczenia sernika przygotuj foremkę. Ponieważ sernik będzie pieczony w kąpieli wodnej tortownicę trzeba szczelnie zabezpieczyć folią aluminiową. Dodatkowo środek tortownicy wyłóż papierem do pieczenia, papier powinien wystawać o około 2 cm ponad formę.

Rozgrzej piekarnik do 160C. Umieść kratkę na najniższym poziomie piekarnika. Do duże brytfanki wlej wodę ( do połowy wysokości). Umieść brytfankę w piekarniku.

Oddziel białka od żółtek. Białka umieść w dużej misce. Zacznij ubijać białka. Po około minucie dodaj do białek wymieszaną sodę z proszkiem do pieczenia. Mieszanina ta ustabilizuje białka. Kiedy białka zaczną robić się sztywne dodaj 1/4 szklanki cukru. Kontynuuj ubijanie aż białka będą sztywne.

W drugiej misce umieść serek, mleko i dokładnie wymieszaj. Następnie dodaj masło, pozostałą 1/4 szklanki cukru, sok z cytryny i wymieszaj. Dodaj mąkę i skrobię ziemniaczaną oraz 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia. Miksuj przez około 1 minutę. Na koniec dodaj żółtka i całość mieszaj przez około 1 minutę.

 Przecedź masę przez sitko do wysokiej miski. Powoli, delikatnie, małymi porcjami wmieszaj do cista ubite białka.


Przelej ciasto do tortownicy. Uderz tortownicą kilka razy o blat by ciasto ułożyło się równomiernie. 

Umieść sernik w brytfance z wodą. Piecz sernik przez około 1h. Po Godzinie wyłącz piekarnik, uchyl drzwiczki i pozostaw sernik do wystudzenia przez 1h. 

Wyjmij sernik z piekarnika. Wyjmij sernik z formy i przełóż na talerz. Pozostaw sernik na noc w lodówce. Serwuj z konfiturą wiśniową. Smacznego popołudnia!





6 komentarzy:

  1. Nie widzę rozmiaru tortownicy, a to wazna kwestia. Czy mogę, zamiast w tortownicy, upiec ten nietypowy sernik w formie babkowej :) ? No bo skoro to połączenie sernika i babki :).. Aha ! bardzo fajny przepis :).

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Piekłam w tortownicy o średnicy 22cm. Myślę, że możesz spróbować w keksówce, albo kwadratowej blaszce. Z formy do babki może być kłopot z wyjęciem sernika, może popękać.

      Usuń
  2. Dziękuję :). Zatem zostanę przy tortownicy. Choć z 2. strony ta forma babkowa ma powłokę nieprzywieralną, a to powoduje, że gotowe ciasto wystarczy odwrócić do góry dnem i już jest poza formą. Bardzo sobie chwalę te formy, bo w dodatku nie trzeba ich smarować. Jak tylko trafię na takie w rozsądnej cenie, kupię kolejne :) .

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Możesz zaryzykować, koniecznie poinformuj mnie o efektach. Mam nadzieję, że ciasto będzie smakowało.

      Usuń
  3. Bardzo ciekawy sernik, już sama nazwa przyciąga uwagę. A musi być smakowity (:

    OdpowiedzUsuń
  4. Oj nie lubię sernika niestety..

    OdpowiedzUsuń

DRUKUJ PRZEPIS

Copyright © 2016 Babeczka piecze i gotuje , Blogger