Możecie tam również podejrzeć jak robić sernik krok po kroku.
- 250 kremowego serka (użyłam Piątnicy)
- 1/2 szklanki mleka
- 5 dużych jajek o temperaturze pokojowej
- 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia wymieszana z 1/4 łyżeczki sody oczyszczonej
- 1/4 szklanki cukru + 1/4 szklanki cukru
- 1/4 kostki masła o temperaturze pokojowej
- 1 łyżka soku z cytryny
- 1/4 szklanki mąki
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 łyżki skrobi ziemniaczanej
Przed przystąpieniem do pieczenia sernika przygotuj foremkę. Ponieważ sernik będzie pieczony w kąpieli wodnej tortownicę trzeba szczelnie zabezpieczyć folią aluminiową. Dodatkowo środek tortownicy wyłóż papierem do pieczenia, papier powinien wystawać o około 2 cm ponad formę.
Rozgrzej piekarnik do 160C. Umieść kratkę na najniższym poziomie piekarnika. Do duże brytfanki wlej wodę ( do połowy wysokości). Umieść brytfankę w piekarniku.
Oddziel białka od żółtek. Białka umieść w dużej misce. Zacznij ubijać białka. Po około minucie dodaj do białek wymieszaną sodę z proszkiem do pieczenia. Mieszanina ta ustabilizuje białka. Kiedy białka zaczną robić się sztywne dodaj 1/4 szklanki cukru. Kontynuuj ubijanie aż białka będą sztywne.
W drugiej misce umieść serek, mleko i dokładnie wymieszaj. Następnie dodaj masło, pozostałą 1/4 szklanki cukru, sok z cytryny i wymieszaj. Dodaj mąkę i skrobię ziemniaczaną oraz 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia. Miksuj przez około 1 minutę. Na koniec dodaj żółtka i całość mieszaj przez około 1 minutę.
Przecedź masę przez sitko do wysokiej miski. Powoli, delikatnie, małymi porcjami wmieszaj do cista ubite białka.
Przecedź masę przez sitko do wysokiej miski. Powoli, delikatnie, małymi porcjami wmieszaj do cista ubite białka.
Przelej ciasto do tortownicy. Uderz tortownicą kilka razy o blat by ciasto ułożyło się równomiernie.
Umieść sernik w brytfance z wodą. Piecz sernik przez około 1h. Po Godzinie wyłącz piekarnik, uchyl drzwiczki i pozostaw sernik do wystudzenia przez 1h.
Wyjmij sernik z piekarnika. Wyjmij sernik z formy i przełóż na talerz. Pozostaw sernik na noc w lodówce. Serwuj z konfiturą wiśniową. Smacznego popołudnia!
Nie widzę rozmiaru tortownicy, a to wazna kwestia. Czy mogę, zamiast w tortownicy, upiec ten nietypowy sernik w formie babkowej :) ? No bo skoro to połączenie sernika i babki :).. Aha ! bardzo fajny przepis :).
OdpowiedzUsuńPiekłam w tortownicy o średnicy 22cm. Myślę, że możesz spróbować w keksówce, albo kwadratowej blaszce. Z formy do babki może być kłopot z wyjęciem sernika, może popękać.
UsuńDziękuję :). Zatem zostanę przy tortownicy. Choć z 2. strony ta forma babkowa ma powłokę nieprzywieralną, a to powoduje, że gotowe ciasto wystarczy odwrócić do góry dnem i już jest poza formą. Bardzo sobie chwalę te formy, bo w dodatku nie trzeba ich smarować. Jak tylko trafię na takie w rozsądnej cenie, kupię kolejne :) .
OdpowiedzUsuńMożesz zaryzykować, koniecznie poinformuj mnie o efektach. Mam nadzieję, że ciasto będzie smakowało.
UsuńBardzo ciekawy sernik, już sama nazwa przyciąga uwagę. A musi być smakowity (:
OdpowiedzUsuńOj nie lubię sernika niestety..
OdpowiedzUsuń