20 grudnia 2014

Florentynki

Aromatyczne ciasteczka, pełne bakalii, kandyzowanych owoców, orzechów zanurzone w czekoladzie. Dla mnie obowiązkowe na Święta Bożego Narodzenia.




Składniki (na około 30 ciasteczek):
  • 1/4 kostki masła (50 g)
  • 90 ml śmietany 18%
  • 75 g cukru trzcinowego
  • skórka otarta z 1 pomarańczy i 1 łyżka soku z pomarańczy
  • 50 g mąki
  • 50 g płatków migdałowych
  • 50 g kandyzowanych skórek owoców
  • 50 g pokrojonych wiśni koktajlowych (można zastąpić żurawiną)
  • 50 g kandyzowanego ananasa (można zastąpić rodzynkami lub suszonymi morelami)
  • 50 orzechów włoskich
  • 1/2 tabliczki gorzkiej czekolady
Rozgrzej piekarnik do temperatury 180C. Wyłóż blachę papierem do pieczenia.

Do dużego rondla wrzuć masło, śmietanę, cukier, skórkę z pomarańczy oraz sok. Mieszaj na średnim ogniu, do momentu aż wszystkie składniki rozpuszczą się i połączą w całość. Dodaj mąkę, migdały, skórki z owoców, wiśnie, ananas i posiekane orzechy. Dokładnie wymieszaj wszystkie składniki. Odstaw na chwilkę do przestygnięcia.

Łyżeczką nałóż ciasto na blachę, zachowując odstępy między ciasteczkami. Piecz przez około 10-12 minut. Ciastka powinny być lekko zarumienione. Odstaw do wystygnięcia.

Rozpuść czekoladę w misce postawionej na garnku z wrzącą wodą. Na każde ciasteczko nałóż z jednej strony cienką warstwę czekolady. Pozostaw do ostygnięcia. Przechowuj ciasteczka w szczelnym pojemniku, przełożone warstwą papieru do pieczenia. Smacznego!



2 komentarze:

  1. Widziałam gdzieś przepis na te pyszności, ale jakoś sama nie zebrałam sie do tego by je upiec:)
    pozdrawiam Świątecznie.

    OdpowiedzUsuń

DRUKUJ PRZEPIS

Copyright © 2016 Babeczka piecze i gotuje , Blogger