18 grudnia 2014

Bezikowe choinki

Bezikowi choinki sprawdzą się jako przekąska, dekoracja muffinek a także dodatek do świątecznej kawy. Łatwe w przygotowaniu i cieszące oko.




Składniki na około 12 choinek:
  • 2 białka
  • 1/2 szklanki cukru
  • szczypta soli
  • zielony barwnik spożywczy (użyłam dr.Oetkera, ale daje słaby kolor, wiec polecam jakiś inny)
  • cukrowa posypka

Jajka powinny być w temperaturze pokojowej. 

Umieść białka w metalowej misce. Dodaj szczyptę soli i cukier. Umieść miskę z białkami nad garnkiem z delikatnie gotującą się wodą. Ubijanie białek w kąpieli wodnej sprawia, że piana z białek będzie bardzo sztywna. Ubijaj pianę na wolnych obrotach, nad kąpielą wodną przez około 4-5 minut. Przenieś miskę na blat i ubijaj, do momentu aż piana stanie się sztywna i lśniąca.

Dodaj do piany barwnik spożywczy i dokładnie wymieszaj. Umieść pianę w rękawie cukierniczym. Na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia wyciśnij choinki. Obsyp choinki cukrowymi perełkami. 


Wstaw choinki do piekarnika nagrzanego do 140C. Piecz przez około 45-60 minut. Bezy powinny stać się chrupiące. Smacznego!

Jak zrobić idealne bezy, możecie zobaczyć tutaj - klik (film w wersji angielskiej)




Świąteczne słodkości!
Słodki Prezent


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

DRUKUJ PRZEPIS

Copyright © 2016 Babeczka piecze i gotuje , Blogger