Składniki:
Na kurczaka:
- 6 podudzi z kurczaka
- 2 kopiaste łyżeczki curry
- 2 kopiaste łyżeczki przyprawy do kurczaka
- 2 łyżeczki imbiru
- 1 łyżeczka słodkiej papryki
- skórka i sok z 1/2 cytryny
- sól i pieprz
- 1 łyżka klarowanego masła
Podudzia kurczaka dokładnie umyj. Umieść w dużej misce, posyp przyprawami, oprósz solą i pieprzem, zetrzyj skórkę z cytryny. Dokładnie nasmaruj mięso mieszanką przypraw i cytryny. W dużej blaszce umieść łyżkę klarowanego masła. Rozgrzej piekarnik do 200C. Ułóż udka na blaszce. Piecz do momentu aż kurczak stanie się chrupiący i złocisty (ok. 40 minut) Co jakiś czas, możesz przewracać udka na inną stronę.
Na ryż:
- 2 woreczki ryżu
- 1 łyżeczka słodkiej papryki
- 1 puszka groszku
- 2 cebule
- 3 ząbki czosnku
- natka pietruszki
- natka koperku
- 2 cebulki dymki
- płaska łyżka klarowanego masła
- sok i skórka z 1/2 cytryny
- sól i pieprz
Ugotuj ryż według instrukcji na opakowaniu. Na patelni rozpuść masło. Cebulę i czosnek pokrój w kostkę. Przełóż na patelnię, oprósz solą i pieprzem. Smaż przez około 10 minut. Dodaj do patelni ugotowany ryż. Wsyp groszek. Dodaj posiekane natki pietruszki i koperku oraz dymki. Zetrzyj skórkę z cytryny i dodaj sok z cytryny. Całość dokładnie wymieszaj i smaż jeszcze ok 3 minuty. Podawaj z kurczakiem. Smacznego!
kurczaka nie lubię, ale ryż sobie zrobię :) pychotka
OdpowiedzUsuńLada dzień będę robić kurczaczka z makaronem Tao-Tao, Twój prezentuje się pysznie !
OdpowiedzUsuń