22 maja 2014

Kurczak curry z ryżem cytrynowo-koperkowym


Składniki:

Na kurczaka:
  • 6 podudzi z kurczaka
  • 2 kopiaste łyżeczki curry
  • 2 kopiaste łyżeczki przyprawy do kurczaka
  • 2 łyżeczki imbiru
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • skórka i sok z 1/2 cytryny
  • sól i pieprz
  • 1 łyżka klarowanego masła

Podudzia kurczaka dokładnie umyj. Umieść w dużej misce, posyp przyprawami, oprósz solą i pieprzem, zetrzyj skórkę z cytryny. Dokładnie nasmaruj mięso mieszanką przypraw i cytryny. W dużej blaszce umieść łyżkę klarowanego masła. Rozgrzej piekarnik do 200C. Ułóż udka na blaszce. Piecz do momentu aż kurczak stanie się chrupiący i złocisty (ok. 40 minut) Co jakiś czas, możesz przewracać udka na inną stronę.

Na ryż:
  • 2 woreczki ryżu
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • 1 puszka groszku
  • 2 cebule
  • 3 ząbki czosnku
  • natka pietruszki
  • natka koperku
  • 2 cebulki dymki
  • płaska łyżka klarowanego masła
  • sok i skórka z 1/2 cytryny
  • sól i pieprz
Ugotuj ryż według instrukcji na opakowaniu. Na patelni rozpuść masło. Cebulę i czosnek pokrój w kostkę. Przełóż na patelnię, oprósz solą i pieprzem. Smaż przez około 10 minut. Dodaj do patelni ugotowany ryż. Wsyp groszek. Dodaj posiekane natki pietruszki i koperku oraz dymki. Zetrzyj skórkę z cytryny i dodaj sok z cytryny. Całość dokładnie wymieszaj i smaż jeszcze ok 3 minuty. Podawaj z kurczakiem. Smacznego!



2 komentarze:

  1. kurczaka nie lubię, ale ryż sobie zrobię :) pychotka

    OdpowiedzUsuń
  2. Lada dzień będę robić kurczaczka z makaronem Tao-Tao, Twój prezentuje się pysznie !

    OdpowiedzUsuń

DRUKUJ PRZEPIS

Copyright © 2016 Babeczka piecze i gotuje , Blogger