23 marca 2018

Babeczki bananowe z kremem o smaku masła orzechowego

Przepis na te babeczki to eksperyment. Połączyłam swoje ulubione smaki - banany, czekoladę i masło orzechowe. Jak to się komponuje? Idealnie! Przekonajcie się sami.



Składniki (na 18 babeczek):
  • 115g miękkiego masła
  • 1/2 szklanki brązowego cukru trzcinowego
  • 3 duże jajka
  • 3 bardzo dojrzałe banany z czerniejącą skórką*
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego (lub kilka kropel olejku waniliowego)
  • 250 g mąki pszennej
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • 1/4 łyżeczki soli
  • 1/3 szklanki mleka
  • 1/2 tabliczki czekolady deserowej
Na krem o smaku masła orzechowego:

  • 1/2 kostki miękkiego masła
  • 150 - 200 g kremowego masła orzechowego 
  • 2 szklanki cukru pudru
  • 1/4 szklanki śmietany kremówki
Masło wymieszaj przy pomocy miksera z masłem orzechowym. Dodawaj partiami cukier puder, ciągle mieszaj. Cukier dodawaj do momentu aż masa będzie gęsta. Przygotowana masę przełóż do rękawa cukierniczego.


Rozgrzej piekarnik do 180C.

Formę do babeczek wyłóż papilotkami.

Masło ubij z cukrem na puszystą masę, powinno to zająć jakieś 2-3 minuty. 
Ciągle mieszając dodaj jajka, pojedynczo, jedno za drugim.
Dodaj pokrojone na mniejsze kawałki banany oraz ekstrakt (olejek) waniliowy.
Całość dokładnie wymieszaj.

Do osobnej miski przesiej mąkę. Dodaj sodę oczyszczoną, proszek do pieczenia, sól oraz cynamon. Wymieszaj.

Powoli i porcjami wsyp suche składniki do mokrych. Wymieszaj. Dodaj mleko i dokładnie wymieszaj.

Czekoladę posiekaj na małe kawałki. Wmieszaj do ciasta.

Ciasto przełóż do papilotek**. Piecz przez 18-20 minut. Odstaw do całkowitego wystudzenia przed nałożeniem kremu.

Przygotuj krem.

Masło wymieszaj przy pomocy miksera z masłem orzechowym. Dodawaj partiami cukier puder, ciągle mieszaj. Do masy dodaj śmietanę i dokładnie wymieszaj. Masa powinna być gęsta. Gotową masę przełóż do rękawa cukierniczego i wstaw do lodówki na 10 minut. Schłodzoną masą udekoruj wystudzone babeczki.

Wierzch babeczek możesz dodatkowo posypać wiórkami czekoladowymi lub posiekanymi orzeszkami ziemnymi. Smacznego!

* jeżeli nie masz w domu mocno dojrzałych bananów, to wyłóż banany na blaszkę pokrytą papierem do pieczeni i włóż banany do piekarnika rozgrzanego do 150 C na 30-40 minut. Sprawdzaj co jakiś czas, ponieważ czas może się różnić w zależności od tego czy Twoje banany są zielone lub żółte. Kiedy skórka z bananów stanie się czarna i błyszcząca, a banany wypuszczą sok to znaczy, że są gotowe do użycia.
** żeby babeczki były równej wielkości najlepiej nakładać ciasto gałkownicą do lodów :)

1 komentarz:

DRUKUJ PRZEPIS

Copyright © 2016 Babeczka piecze , Blogger