6 stycznia 2016

Zdrowe Brownie na jogurtach greckich

Uwielbiam brownie, jednak tradycyjny przepis na brownie bomba kaloryczna. Masło, czekolada, cukier... nie najlepiej służą sylwetce. Proponuje przepis na zdrowe brownie, które jest wilgotne i mniej słodkie niż tradycyjne. Masło zostało zastąpione olejem kokosowym i jogurtem greckim a porcja czekolady, kakaem. Wypróbujcie troszkę lżejszą wersję brownie.







Składniki (na blaszkę o wymiarach 25x25 cm):

  • 1 tabliczka gorzkiej czekolady (100 g)
  • 2 łyżki oleju kokosowego 
  • 1/2 szklanki kakao
  • 3/4 szklanki ciemnego cukru trzcinowego
  • 1 duże opakowanie jogurtu greckiego (400 g)
  • 3/4 szklanki mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • sok z 1/2 pomarańczy
Rozgrzej piekarnik do 180C. Foremkę wyłóż papierem do pieczenia.

W kąpieli wodnej rozpuść czekoladę i olej kokosowy. Dodaj do rozpuszczonej czekolady sok z pomarańczy i ekstrakt waniliowy. Odstaw na bok do lekkiego przestudzenia. Przestudzoną masę czekoladową wymieszaj z jogurtem greckim.

Do osobnej miski przesiej mąkę z proszkiem do pieczenia i kakao. Dodaj cukier, wymieszaj.
Połącz ze sobą suche składniki z mokrymi. Masę przelej do foremki. 

Piecz przez 20 minut. Po tym czasie wyjmij i odstaw do całkowitego wystudzenia. Przed podaniem posyp cukrem pudrem lub posypką. Smacznego!


         alt="Niskokaloryczny styczeń 2016">

2 komentarze:

  1. jestem 3razy na tak!
    Zapraszam do mnie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Super przepis. Ale jednak "kakao" nie odmieniamy, bo oczy niektórych czytelników bolą :) Pozdrawiam, Natalia

    OdpowiedzUsuń

DRUKUJ PRZEPIS

Copyright © 2016 Babeczka piecze , Blogger