25 czerwca 2014

Tortille z grilowanym łososiem, cytrynowym majonezem i salsą

Grillowany  łosoś w zupełnie nowej odsłonie.



Składniki (dla 4 osób)
  • 2 łyżki majonezu
  • 1 łyżka sok z cytryny
  • 1 łyżeczka siekanego koperku
  • 2 łyżeczki ostrej papryki
  • 2 łyżki skórki startej z cytryny
  • 1 łyżka miodu
  •  filet z łososia norweskiego  - 500g
  • 1 łyżka oliwy
  • 1/2 opakowania mixu sałat z rukolą
  • 4 tortille
  • sól i pieprz
Salsa:
  • 1 jabłko, obrane i pokrojone w drobną kostkę
  • 1/2 zielonego ogórka, obranego i pokrojonego w kostkę
  • 1/2 czerwonej cebuli, drobno posiekanej
  • 1/2 czerwonej papryki, drobno pokrojonej
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1 łyżeczka miodu
  • 1 łyżeczka sosu sojowego
Wszystkie składniki salsy umieść w misce i dokładnie wymieszaj.

W małej miseczce wymieszaj majonez z sokiem z cytryny i koperkiem.

W drugiej misce wymieszaj skórkę z cytryny, ostrą paprykę i miód. Filet z łososia oprósz natłuść oliwą z oliwek, oprósz solą i pieprzem a  następnie równomiernie rozsmaruj na nim mieszaninę ze skórki cytrynowej, papryki i miodu. Rozgrzej patelnię do grillowania (lub grill, jeżeli grillujesz na świeżym powietrzu). Umieść na patelni/grillu filet z łososia.  Grilluj łososia na średnim ogniu, przez około 4 minuty na każdej stronie. W międzyczasie podgrzej w mikrofalócwe lub na grillu tortille. Rozłóż na tortillach sałatę, podziel ugrillowany filet na kawałki i umieść na sałacie. Dodaj po kilka łyżeczek salsy. Na wierzchu umieść odrobinę majonezu cytrynowo-koperkowego. Zwiń tortille i serwuj. Smacznego!




Grilluj z łososiem norweskim!

3 komentarze:

DRUKUJ PRZEPIS

Copyright © 2016 Babeczka piecze , Blogger