1 czerwca 2014

Ciasto jogurtowe z truskawkami i białą czekoladą (z dodatkiem oleju rzepakowego)



Wszystkim dzieciom - tym małym i tym dużym, samych smaczności w życiu!

A na deser pyszne, wilgotne ciasto jogurtowe z truskawkami i białą czekoladą. Szybki i łatwe w przygotowaniu. Musicie wypróbować w tym sezonie truskawkowym koniecznie. Dodajcie do ciasta oleju rzepakowego dzięki temu ciasto będzie cudownie mokre. Olej rzepakowy jest naturalnym źródłem kwasów omega – 3 i dlatego warto dodawać go nawet do wypieków i deserów.

Składniki - na keksówkę:
  • 1/2 szklanki jogurtu naturalnego
  • 1/2 szklanki cukru (lub mniej, wg. uznania)
  • 1/2 szklanka oleju rzepakowego
  • 1 i 1/4  szklanki mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 duże jajka
  • ziarenka z 1 laski wanili (możesz użyć 1 łyżeczki ekstraktu waniliowego lub kilku kropel olejku waniliowego)
  • 1 szklanka truskawek
  • 1/2 tabliczki białej czekolady

Truskawki umyj, iderwuj szypułki i przekrój na pół.

Żółtka utrzyj na jasną, puszystą masę z połową cukru, następnie dodaj jogurt, olej, wanilię i wymieszaj.

Białka ubij na sztywną pianę, dodaj drugą połowę cukru i ubij aż masa będzie gładka i lśniąca

Do masy z żółtkami dodaj ubite białka i delikatnie wymieszaj łyżką. Wsyp delikatnie przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. Ciasto mieszaj tak, aby nie opadło. Przelej do blaszki wysmarowanej masłem i oprószonej mąką. Na wierzchu ułóż owoce i poksiekane 4 kostki białej czekolady. Piecz w temperaturze 175°C ok. 50 minut. Aby sprawdzić czy ciasto się upiekło włóż w nie drewniany patyczek. Po wyjęciu patyczek powinien być suchy, jeżeli nie jest piecz jeszcze kilka minut.
Resztę czekolady rozpuść w kąpieli wodnej. Udekoruj nią wierzch ciasta. Smacznego!



Milion smaków truskawek


6 komentarzy:

DRUKUJ PRZEPIS

Copyright © 2016 Babeczka piecze , Blogger