16 kwietnia 2014

Sałatka warstwowa z tuńczykiem



Składniki:

  • 4 jajka, ugotowane na twardo
  • 1 puszka groszku konserwowego
  • 1 puszka kukurydzy konserwowej
  • 1-2 puszki tuńczyka w sosie własnym
  • 200g sera żółtego
  • 2-3 ogórki kiszone
  • 1  łyżka posiekanego szczypiorku
  • 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
Na sos:
  • 3 łyżki majonezu
  • 3 łyżki jogurtu naturalnego
  • 1 łyżeczka musztardy
  • sól i pieprz
Wszystkie składniki sosu wymieszaj ze sobą, dopraw solą i pieprzem.

Białka jajek oddziel od żółtek. Na dno przeźroczystej miski zetrzyj białka jajek, na tarce o grubych oczkach. Na białkach ułóż odsączony z zalewy groszek, następnie odsączonego tuńczyka, później odsączoną kukurydzę, na to ułóż pokrojone w kostkę ogórki kiszone. Następnie ułóż starty na grubych oczkach ser żółty. Na ser wylej przygotowany wcześniej sos. Na wierzch zetrzyj żółtka i posyp posiekanym szczypiorkiem i natką pietruszki. Smacznego!


2 komentarze:

  1. Będzie trzeba wypróbować taką wersję:) Pozdrawiam!!

    OdpowiedzUsuń
  2. O taka sałatka z tuńczykiem chodzi za mną, właśnie idę robić :)
    Pozdrawiam i wesołych świąt Wielkanocnych - Alleluja !

    OdpowiedzUsuń

DRUKUJ PRZEPIS

Copyright © 2016 Babeczka piecze , Blogger