25 stycznia 2014

Kurczak po malezyjsku



Składniki:
  • 4 podudzia z kurczaka
  • 4 pałki z kurczaka
  • 1 papryczka chilli
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 4 łyżki sosu sojowego
  • 3 łyżki sosu ostrygowego
  • 3 łyżki octu ryżowego
  • 1 łyżka miodu
  • 1 cebulka dymka
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 cm kawałek imbiru
  • sól i pieprz
Rozgrzej dużą nieprzywierającą patelnię. Na rozgrzanej patelni połóż części kurczaka. Oprósz delikatnie solą i pieprzem. Zetrzyj na kurczaka 1/2 imbiru i ząbek czosnku. Smaż przez około 3-4 minuty. Odwróć na drugą stronę. Oprósz mięso solą i pieprze. Zetrzyj na mięso resztę imbiru i czosnku. Smaż jeszcze przez około 5 minut, lub do momentu aż kurczak lekko się zezłoci. Obracaj kawałki tak, żeby z każdej strony były przesmażone. Dodaj drobno pokrojoną papryczkę chilli. Oprósz mięso cynamonem. Wlej sos sojowy, sos ostrygowy, ocet ryżowy oraz dodaj miód. Całość dokładnie wymieszaj i smaż na średni ogniu przez około 10 minut, lub do momentu aż kurczak będzie usmażony. Przed podaniem posyp drobno posiekaną dymką. Smacznego!

Niskokaloryczny styczeń

1 komentarz:

DRUKUJ PRZEPIS

Copyright © 2016 Babeczka piecze , Blogger