21 listopada 2013

Domowa Pizza Margarita

Przepis na tę pizze pochodzi z magazynu Food & Wine. Początkowo podchodziłam do niego sceptycznie. Ciasto powinno leżeć co najmniej noc w lodówce!? Jak to w lodówce a nie w cieple? Myślałam, że z tego nie może wyjść nic dobrego. Ale postanowiłam zaryzykować. I powiem wam, że to najlepszy przepis na ciasto na pizze! Ciasto jest cienkie i chrupiące. Odkrojony kawałek sterczy i nie łamie się. Przy tym wydaje się bardzo lekkie, nie jest zapychającą kluską - no chyba, że ktoś lubi ciężkie, grube ciasta do pizzy wtedy nie polecam. Tak dobre ciasto jadłam tylko w Pizza Hut. Myślę, że teraz dwa razy się zastanowię zanim zamówię pierwszą pizze z brzegu. Lepiej poświecić trochę czasu i samemu przygotować ulubioną pizze. Polecam!



Składniki (z podanych składników można zrobić 2 cienkie pizze, pieczone na dużej blaszce. Jeżeli nie zużyjesz ciasta od raz nie przejmuj się, ciasto może leżeć w lodówce do 3 dni):

  • 1/2 opakowania suchych drożdży
  • 2 szklanki ciepłej wody
  • 1/2 łyżeczki cukru
  • 4 szklanki mąki
  • 1 łyżeczka soli
  • oliwa z oliwek
Dodatki na 1 dużą pizze margaritę:
  • 2 kule sera mozzarella
  • 1 szklanka przecieru pomidorowego
  • 1/2 łyżeczki suszonego oregano
  • garść liści bazylii
  • 2-3 ząbki czosnku
  • oliwa z oliwek
  • sól i pieprz
W dużej misce wymieszaj drożdże z 1/2 szklanki ciepłej wody i cukrem. Całość wymieszaj i odstaw na około 5 minut, do momentu aż na płynie pojawi się piana. Po tym czasie dodaj pozostałe 1 i 1/2 szklanki wody, całą mąkę i sól. Wyrabiaj ciasto do momentu aż wszystkie składniki połącza się i będą miały jednolitą konsystencję. Jeżeli ciasto za bardzo się klei możesz dodać jeszcze odrobinę mąki. Wyrobione ciasta skrop lekko oliwą. Miskę zakryj folią spożywczą i włóż do lodówki na noc. 

Rozgrzej piekarnik do 250C. 

Wyjmij ciasto z miski. Podziel na połowę (albo na więcej części, w zależności od tego jak dużą pizze chcesz otrzymać). Na podsypanym mąką blacie rozwałkuj ciasto na grubość około 0,5 cm. Ułóż ciasto na natłuczonej oliwą blaszce do pieczenia.

Do przecieru pomidorowego dodaj 3 rozgniecione ząbki czosnku, 5 drobno posiekanych listków bazylii, oregano oraz sól i pieprz.

Rozprowadź równomiernie na cieście sos pomidorowy. Na sosie rozłóż poszarpaną lub pokrojoną w plastry mozarelle oraz pozostałe listki bazylii. Całość skrop oliwą z oliwek. 

Wstaw pizze do piekarnika. Piecz przez około 12-15 minut do momentu aż ciasto przyrumieni się. Smacznego!





2 komentarze:

DRUKUJ PRZEPIS

Copyright © 2016 Babeczka piecze , Blogger