29 sierpnia 2013

Fińska zupa z łososia - Lohikeitto

Podczas mojego urlopu miałam nie tylko okazję, żeby zwiedzić Skandynawię ale także żeby jej posmakować. Jednym z dań, które spróbowałam była zupa z łososia. To tradycyjna potrawa, która jest popularna zwłaszcza w Laponii za kołem podbiegunowym. Przygotowana z łososia, ziemniaków, śmietanki i dużej ilości koperku. Zachwyca swoim smakiem i aromatem. Kremowa, sycąca, warta spróbowania (nawet jeżeli kosztuje 8 euro za miseczkę, niestety Skandynawia do tanich nie należy:).



Składniki (na duży kociołek):

  • 2 średnie cebule, pokrojone w kosteczkę
  • 1 łyżeczka masła
  • 5-6 średnich ziemniaków, pokrojonych w 1cm kostkę
  • 500-600g świeżego filetu z łososia
  • 2 l wywaru warzywnego, może być z kostki
  • 100 ml mleka
  • 100 ml śmietanki do zup
  • 2-3 łyżki sosu rybnego
  • 2 pęczki, natki koperku, drobno posiekane
  • 3-4 liście laurowe
  • 3-4 ziarenka ziela angielskiego
  • sól i pieprz
W dużym garnku roztop masło i zeszklij na nim cebulę. Dodaj ziemniaki pokrojone w kostkę i smaż przez chwilkę.  Dodaj wywar z warzyw, sos rybny, liście laurowe, ziele angielskie, sól i pieprz do smaku. Doprowadź do wrzenia i gotuj całość na średnim ogniu do momentu aż ziemniaki będą prawie ugotowane.  W tym czasie usuń z filetów skórę i pokrój je na większą kostkę, taką która nie rozpadnie się podczas gotowania. Gdy ziemniaki będą prawie gotowe, dodaj łososia oraz mleko i śmietankę. Gotuj jeszcze przez około 5 minut. Dopraw do smaku solą i pieprzem. Na koniec wrzuć koperek. Serwuj z pieczywem. Smacznego! 



10 komentarzy:

  1. Kochana - to jest po prostu pycha. Mam bzika na punkcie Finlandii i na pewno ugotuję tę zupę!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zachęcam. Też mam bzika na punkcie Finlandii, w końcu w tym roku udało mi się ją zwiedzić. Finlandia jest przepiękna, Finowie przesympatyczni a i kuchnia przesmaczna! Na pewno zamieszczę jeszcze kilka fińskich specjałów.

      Usuń
  2. bardzo ciekawa zupa. muszę jej kiedyś skosztować.

    OdpowiedzUsuń
  3. Uwielbiam łososia i jestem maniaczką zup - to chyba dla mnie idealna potrawa :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. W tej sytuacji na prawdę polecam. Na pewno będzie często gościć w Twoim domu. Jest bardzo smaczna.

      Usuń
  4. Kuchnię fińską bardzo mało znam, ale taka zupa z łososia stanowi bardzo dobrą zachętę, żeby jej się bliżej przyjrzeć.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Polecam gorąco. W czasie wakacji troszkę poznałam kuchnie fińską. Na pewno pojawią się u mnie jeszcze jakieś potrawy inspirowane tą kuchnią.

      Usuń
  5. Dlaczego trzeba robić wywar z warzyw lub nawet z kostki?
    Czy nie można zrobić wywaru z głowy i ogona tej ryby ?
    Wojtek

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Można zrobić wywar rybny, jak zrobisz swoją wersję zupy na wywarze rybnym poproszę o linka :) Pozdrawiam

      Usuń

DRUKUJ PRZEPIS

Copyright © 2016 Babeczka piecze , Blogger