5 marca 2013

Muffinki czekoladowo-malinowe

Połączenie czekolady i malin to ostatnio moja ulubiona kombinacja. Idealnie sprawdza się także w muffinkach.



Składniki (na 12 muffinek):
  • 1 szklanka mrożonych malin (lub świeżych w sezonie)
  • 2 szklanki mąki
  • 2 łyżki kakao
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1/2 szklanki cukru
  • 80mln oleju
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • 1 małe opakowanie jogurtu naturalnego
  • 2 jajka roztrzepane
  • kilka łyżeczek nutelli
W jednej misce dokładnie wymieszaj składniki suche-mąkę, cukier, kakao, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną, a w drugiej mokre - olej, jogurt, jajka, ekstrakt waniliowy. Mokre wlej do suchych, dodaj maliny. Całość wymieszaj do połączenia się składników. Ciasto będzie dość gęste.
Formę do muffinek wyłóż papilotkami, nałożyć do nich łyżkę ciasta, następnie połóż pół łyżeczki nutteli i przykryj kolejną łyżką ciasta. 
Piecz około 25 minut (do tzw. suchego patyczka) w temperaturze 200ºC. Smacznego!


2 komentarze:

  1. O takich marzę! Wyglądają przepysznie. Połączenie malin i czekolady to jedno z moich ulubionych. Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Mam taka samą podstawkę na muffinki:)

    OdpowiedzUsuń

DRUKUJ PRZEPIS

Copyright © 2016 Babeczka piecze , Blogger