9 lutego 2013

Czekoladowo malinowe ciasto zebra

Jeszcze nie opanowałam techniki tworzenia ciasta zebra. Perfekcyjnie zrobiona zebra jest widowiskowym wypiekiem. Ciasto z przepisu jest pyszne. Mokre, czekoladowo malinowe. Nie można poprzestać na jednym kawałku! Idealny pomysł na walentynki.

Składniki:

Na różową zebrę:
  • 150 ml jogurtu malinowego
  • 150 mln oleju roślinnego
  • 100 g mrożonych malin, rozmrożonych
  • 200 g i 5 łyżek mąki
  • 140 g cukru
  • 2 duże jajka
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1 łyżeczka różowego barwnika spożywczego (opcjonalnie, same maliny dają ładny różowy kolor)
Na ciemną zebrę:
  • 200 g mąki
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 140 g cukru
  • 3 łyżki kakao
  • 2 jajka
  • 150 ml jogurtu naturalnego
  • 150 ml oleju roślinnego
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
Na polewę:
  • 200 ml śmietany kremówki
  • 100 g dżemu malinowego
  • 100 g ciemnej czekolady
Rozgrzej piekarnik do 180C. Tortownicę natłuść masłem i oprósz bułką tartą. 
Żeby zrobić różową zebrę włóż do blendera rozmrożone maliny, jogurt malinowy i olej. Całość zmiksuj na gładką masę. Przełóż do miski. Możesz przecedzić przez sitko, żeby usunąć pestki z malin. Powinno być 300mln masy malinowej. Dodaj do masy malinowej sypkie składniki cukier i mąkę z proszkiem do pieczenia i sodą oraz szczyptą soli. Wbij jajka. Całość dokładnie wymieszaj do uzyskania gładkiej masy. Możesz dodać barwnik spożywczy dla podkręcenia koloru. 
Teraz przygotuj ciasto kakaowe. Wbij do miski jajka, dodaj jogurt, ekstrakt waniliowy i kakao, wymieszaj. Dodaj sypkie składniki i dokładnie wymieszaj. 
Teraz zacznij przekładać ciasto do tortownicy. Wlej 2 łyżki ciemnego ciasta na środek, szybko wlej 2 łyżki ciasta różowego. Nie czekaj aż ciasto równomiernie się rozleje. Powtarzaj czynność aż całe ciasto znajdzie się w tortownicy.  Piecz przez około godzinę, ale sprawdź po 45 minutach. Możesz kontrolować czy ciasto jest upieczone przy pomocy patyczka.
Przestudź ciasto i przygotuj polewę. Włóż śmietankę i dżem do garnuszka. Podgrzej na małym ogniu aż dżem roztopi się a śmietanka podgrzeje. Na koniec dodaj czekoladę i mieszaj aż całkowicie się rozpuści. Przestudzoną polewę wyłóż na cieście. Smacznego!



5 komentarzy:

  1. Wygląda pysznie i pewnie tak samo smakuje :)

    OdpowiedzUsuń
  2. super pomysł, taka odmiana dla tradycyjnej babki zebry:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Rewelacja! ostatnio sama się nad tym ciachem zastanawiam, bo już mi wpadło w oko, ale czekam na świeże malinki :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Ekstra blog ;) Ciasto smakowicie wygląda , musze wypróbować przepis ;) Skomentowałam i czekam na rewanż ?
    http://ordinarytea-black.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  5. Zabieram jeden kawałek tej pyszności!! :)

    OdpowiedzUsuń

DRUKUJ PRZEPIS

Copyright © 2016 Babeczka piecze , Blogger