20 stycznia 2013

Żeberka w przyprawie 5 smaków z salsą

Żeberka palce lizać! 




Składniki (dla 3-4 osób):

  • 1,5 kg żeberek wieprzowych
  • 4 łyżki sosu sojowego
  • 3 łyżki octu ryżowego
  • 3 ząbki czosnku, drobno posiekane
  • 4 łyżki miodu
  • 1 łyżeczka przyprawy 5-smaków
  • 1 łyżka oleju
Na salsę:
  • 1 puszka kukurydzy
  • 200g pomidorków koktajlowych, pokrojnonych na ćwiartki
  • 1/2 czerwonej cebuli, drobno posiekana
  • 2 dymki - tylko zielona część, drobno posiekana
  • 200g ogórka zielonego, pokrojonego w kostkę
  • sok z 1/2 cytryny
  • sól i pieprz
Ułóż żeberka w naczyniu żaroodpornym lub blaszce do pieczenia. Polej 2 łyżkami sosu sojowego, octem ryżowym i obłóż czosnkiem. Dolej 300mln wody. Naczynie przykryj folią aluminiową, wstaw do piekarnika i piecz w temperaturze 150C przez 2 godziny. Po tym czasie wyjmij żeberka, odlej sos. Wymieszaj razem miód, pozostały sos sojowy, przyprawę 5 smaków i olej. Powstałą mieszaniną polej żeberka. Wstaw ponownie do piekarnika, tym razem bez przykrycia. Piecz przez kolejne 30 minut w temperaturze 180C. Wszystkie składniki salsy wieszaj ze sobą. Skrop sokiem z cytryny i dopraw do smaku solą i pierzem.
Gotowe żeberka podawaj z salsą. Smacznego!




4 komentarze:

  1. moje ukochane żeberka! Mniam :D i do tego świetna salsa.. czysta rozpusta ;P
    pozdrawiam!
    Szana :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Żeberka kocham! Ostatnio z tą przyprawą robiłam kurczaczka i był pyszny :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Wszystko wygląda pysznie, a ta salsa jest bardzo zachęcająca :)

    OdpowiedzUsuń

DRUKUJ PRZEPIS

Copyright © 2016 Babeczka piecze , Blogger