15 września 2012

Patatas bravas

Hiszpańskie pieczone ziemniaczki. Serwowane jako przystawka, jednak dobrze sprawdzają jako dodatek do dania głównego.



Składniki (dla 2 osób):
  • 4-5 dużych ziemniaków
  • sos czosnkowy 
  • 2 łyżki słodkiej papryki
  • 1/2 łyżeczki suszonego chilli
  • 1 łyżeczka kuminu
  • sól
  • 1/3 szklanki oliwy
Ziemniaki dokładnie umyj i pokrój na ósemki. Podgotuj ziemniaki we wrzącej, osolonej wodzie przez około 7 minut. Na patelni rozgrzej oliwę. Smaż ziemniaki, ciągle mieszając aż staną się chrupiące i będą miały złoty kolor. Następnie zdejmij z patelni i osącz na papierowym ręczniku. Paprykę, chilli, kumin i sól wymieszaj. Mieszaniną posyp gorące ziemniaki i wymieszaj. Podawaj z sosem czosnkowym. Smacznego!




2 komentarze:

  1. Ja też takie serwowałam jako dodatek do dania, chyba to takie nasze polskie przekonanie, że ziemniaki to dodatek, a nie samodzielna przystawka.

    OdpowiedzUsuń
  2. Pieczone ziemniaki są świetne :)

    OdpowiedzUsuń

DRUKUJ PRZEPIS

Copyright © 2016 Babeczka piecze , Blogger