14 lipca 2012

Makaron z warzywami i białą kiełbasą


Składniki (dla 3-4 osób):
  • makaron gniazdka - 5-6 sztuk
  • 1 duża cebula, pokrojona w piórka
  • 1 czerwona papryka - pokrojona w cienkie paski
  • 100g cukinii - pokrojonej w plasterki
  • 2-3 pomidory - pokrojone w półplasterki
  • 1-2 białe kiełbasy - pokrojone w plasterki
  • garść mrożonej fasolki szparagowej
  • 3 ząbki czosnku - drobno posiekane
  • 50g tartego żółtego sera
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżeczka soli morskiej z przyprawami
  • 1 łyżeczka oregano
  • 1 łyżeczka świeżo posiekanej bazylii
  • 1 łyżeczka świeżo posiekanego koperku
  • sól i pieprz do smaku
Makaron ugotuj w osolonej wodzie, tak aby był bardzo al dente. Fasolkę gotuj w osolonej wodzie przez około 8 minut, pod koniec dorzuć pokrojoną cukinię i gotuj jeszcze 2-3 minuty. Na łyżce masła zeszklij cebulę, dodaj pokrojoną w plasterki kiełbasę. Smaż 3-4 minuty ciągle mieszając. Następnie dodaj pokrojoną paprykę, podgotowaną fasolkę i cukinię. Całość oprósz solą morską i dokładnie wymieszaj. Dodaj czosnek, oregano i bazylię. Na koniec dodaj pomidory. Smaż chwilkę, warzywa nie powinny być całkowicie usmażone, raczej lekko twardawe. Na koniec dodaj makaron. Dokładnie wymieszaj aby połączył się z warzywami. Duś całość przez chwilkę. Przed podaniem posyp koperkiem i tartym serem. Smacznego!

2 komentarze:

DRUKUJ PRZEPIS

Copyright © 2016 Babeczka piecze , Blogger