8 czerwca 2012

Kluski z truskawkami

Kluseczki z miseczki mojej mamy. Te kluski robiła moja babcia, robi moja mama a teraz ja poznałam tajemny przepis. Co było o tyle trudne, bo moja mama robi te kluseczki zawsze " na oko". Jej kluseczki zawsze wychodzą lekko słodkie i cudownie puszyste. Idealny pomysł na szybki, letni obiad.



Składniki (dla 4 osób):

  • 1-2 jajka
  • szczypta soli
  • 1 małe opakowanie cukru waniliowego
  • 3 łyżeczki cukru
  • 1 szklanka mleka
  • 400-500g mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 szklanka sezonowych owoców (mogą to być truskawki, maliny, jeżyny, śliwki itp.)
Do podania:
  • cukier
  • 2 łyżki roztopionego masła
Jajka rozmąć ze szczyptą soli. Dodaj cukier i cukier waniliowy. Wymieszaj przy pomocy trzepaczki. Ciągle mieszając dodaj mleko. Wsyp mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. I tutaj własnie ciężko mi określić ile tej mąki ma być. Bo mama sypie bez odmierzania. Ale "na oko" stwierdziłyśmy, że będzie to 400-500g. Całość dokładnie wymieszaj. Ciasto powinno być lepkie. W dużym garnku zagotuj osoloną wodę. Na stolnicę wysyp około pół szklanki mąki. Wyłóż ciasto i uformuj z niego podłużny wałeczek o szerokości ok 4 cm. Ciasto w powinno być dobrze pokryte mąką. Z wałka wykrój ok 2 cm kawałki ciasta. Z tych kawałków zrób małe placuszki, w które szczelnie zawiń owoce i uformuj kluseczki. Kluski wrzuć do wrzącej wody. Gdy kluski wypłyną na wierzch gotuj na małym ogniu około 15 minut. Uważaj aby nie rozgotować ciasta. Podawaj oproszone cukrem i polane roztopionym masłem. Smacznego!


Truskawki 2012

2 komentarze:

  1. o, bardzo ciekawy pomysł na słodki obiad!

    OdpowiedzUsuń
  2. Mmmm... bardzo ciekway, potwierdzam. Na pytanie co zrobić z mrożonych truskawek (ostatnio miałem zapas tego owocu), zachęcajaco odpowiadam kluski z truskawkami. Jest to stosunkowo tanie danie, a mrożonki owoców z Gomaru już dawno kupiłem, właśnie na takie okazje jak ta. Podaję zawsze ze słodzona śmietaną, tak jak moja babcia. Gorąco polecam szczególnie w ciepłe dni :)

    OdpowiedzUsuń

DRUKUJ PRZEPIS

Copyright © 2016 Babeczka piecze , Blogger